nutriční poradce
Bc. Vendula Přibilová

Lívance z podmáslí

Zajímavé na tomto receptu je, že (tedy ve verzi z hladké mouky) mi ho připravovala maminka celé dětství. Jiné lívance jsem neznala a se sestrou jsme je milovali. Teď, díky mým znalostem, navíc krom výborné chuti oceňuji i jejich nutriční vlastnosti. Určitě je vyzkoušejte:-) Recept v příspěvku.

  • 1l podmáslí
  • 2 vejce
  • 270g špaldové celozrnné mouky
  • 1čl jedlé sody
  • kapka vanilkového aroma (nemusí být)
  • špetka soli
  • řepkový olej (max PL, na potření pánve při opékaní lívanců, pokud máte nepřilnavou pánev nemusí být)

Rozšleháme metličkou vejce s podmáslím a postupně vmícháváme sypké suroviny (mouka, sůl a jedlá soda). Pokud je vše dokonale „spojené“ ve vláčné těsto, můžeme opékát na nepřilnavé pánvi (lívanečník). Dle potřeby můžeme pomocí mašlovačky trochu potřít řepkovým olejem.

Tip na servírování: Lívance skládáme na sebe a prokládáme kousky ovoce (jablka – je podzim), můžeme sypat skořicí nakonec nahoru dáme 2 lžíce bílého jogurtu (ideálně do 3,5% tuku) poslední vrstvu ovoce a zakápneme tak PL čekankového sirupu. Dobrou chuť….