nutriční poradce
Bc. Vendula Přibilová

Polévka z červené čočky

zahřeje, zachutná, je „raz dva“ hotová a dodá tělu potřebné živiny:-) recept zde.

  • 300g suché červené čočky
  • plechovka krájených loupaných rajčat
  • cibule
  • 1PL sekaného zázvoru
  • 1PL sekaného česneku
  • 1PL olivového oleje
  • 40g rajčatového protlaku
  • cca čajová lžička kari koření
  • 200ml mléka (já používám plnotučné 3,5%)
  • 1PL třtinového cukru
  • sůl, pepř, popřípadě chilli na dochucení

Nakrájíme cibuli a orestujeme ji na olivovém oleji. Když je cibule sklovitá přidáme česnek, zázvor a ještě malou chvilku opékáme (jen chvilku = aby česnek nezhořkl), zaprášíme kari kořením, aby se pěkně rozvonělo. Vmícháme rajský protlak, červenou čočku a plechovku krájených loupaných rajčat. Promícháme, zalijeme vodou (jen tolik vody, aby byla čočka potopená, vodu můžete přilít kdykoliv, během vaření, takže s vodou opatrně, chceme přece „hustou“ polévku).

Necháme povařit asi 15 minut, dokud čočka nebude měkká. Potom mírně promixujeme, vlijeme mléko a necháme ještě chvilinku provařit. Dochutíme solí, pepřem, třtinovým cukrem, kdo chce tak chilli a můžeme podávat. Dobrou chuť.