nutriční poradce
Bc. Vendula Přibilová

Celozrnná „žemlovka“

Skvělé jídlo ze zbytků!!!!
Svačinka, která mě opravdu nadchla svoji jednoduchostí, ale hlavně chutí a nutričními hodnotami. Klienty učím, aby si svůj jídelníček plánovali dopředu. Nemělo by se jim stávat,že neví co budou jíst….

Skvělé jídlo ze zbytků!!!!Svačinka, která mě opravdu nadchla svoji jednoduchostí, ale hlavně chutí a nutričními hodnotami. Klienty učím, aby si svůj jídelníček plánovali dopředu. Nemělo by se jim stávat,že neví co budou jíst následující den. Je to důležité, jak z hlediska výživy, tak tím značně omezí plýtváním potravin. Když víte, jaká jídla budete v nejbližších dnech připravovat, už při nákupu, nemělo by se stát,že budete potraviny vyhazovat👍Pokud,ale přesto nakoupíte větší množství jídla, než jste schopni do data spotřeby sníst, je dobré (ekonomické i ekologické) vymyslet pokrm, aby jídlo nezkončilo v koši. A přesně tak vznikl nápad na celozrnnou žemlovku. Určitě ji vyzkoušejte a budu se těšit na Vaše ohlasy, nebo dokonce fotečky. Dobrou chuť😘

  • 5ks celozrnného toastového chleba
  • 100ml light kokosového mléka
  • 80ml mléka
  • 1PL kokosu
  • 1 velké jablko
  • 1 vejce
  • 20g čekankového sirupu
  • 10 rozinek
  • skořice

Recept: Rozkrájíme toastový chléb na menší kousky a každý kousek namočíme ve směsi kokosového a normálního mléka. Zaplníme tím dno, máslem promazané zapékací formy (já použila 20*13). Když máme upěchované první patro, do druhého patra naskláme nastrouhané jablko, rozinky, čekankový sirup, kokos, skořici a vše zakrejeme poslední vrstvou v mléku namočeného toastového chleba. Vršek pokapeme zbytkem rozpuštěného másla. Pokud Vám zbylo mléko,tak v něm rozmícháme jedno vejce a žemlovku tím zalejeme. (Pokud nezbylo,tak si do misky malinko dolijte). Pečeme cca 30 minut při 180st (horkovzduch).

Žemlovku jsem rozdělila na 4 kousky. 1ks=760kJ